1946
Enar Ström
Sundsvallssonen Enar Ström kommer till Östersund i 18 årsåldern och arbetar som dekoratör på Stockholmsmagasinet innan han 1946 grundar firma Enar Ström. Man tillverkar reklamtryck, vimplar, scarves och broderade tygmärken. Enar Ström älskar fjällen och är aktiv inom Östersunds scoutkår och scouternas Jämtlandsdistrikt.
Title2
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
"Sagan om Skade och Ull" Enar Ström
Den här snusnäsduken ritade Enar Ström i slutet av 40talet och gav den namnet "Sagan om Skade och Ull". Skade var vinter, skid och jaktgudinnan i nordisk mytologi, hon var skicklig, stark, klok och modig, snabb på skidor och en skarp skytt. Skade och hennes manlige motsvarighet, vinterguden Ull omtalas så tidigt som på 800-talet i en norsk skrift. Säkert avsett att vara ett tryggt och inspirerande sällskap på skidfärden.
1947
Evert Lindahl
Evert Lindahl flyttar tillbaka till Jämtland efter ett år i Stockholm och anställs av Enar Ström som reklamtecknare & dekoratör. Evert föddes i Sikås och växte upp i Munkflohögen där han efter folkskolan tog en Hermodskurs i reklamteckning. Evert är en känd revyprofil i hembyn och mycket intresserad av musik, teater och litteratur.
Title2
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Landskapsscarf
En serie dukar och scarves med geografiska motiv från landets alla landskap är ytterst populär. Tekniken som används kallas filmtryck och i lokalpressen står att läsa att Enar Ström ”inte bara lyckats lära sig den långt ifrån enkla konsten utan också på ett frapperande sätt förmått exploatera den”.
5000 dukar med norska motiv trycks upp för att säljas i grannlandet nu när kriget är slut. Två år får de ligga på lagret innan frilistningen kommer, men då har man ett försprång framför andra fabrikanter.
Svenska vimplar
Man trycker under några år drygt 10000 vimplar varje vecka och har 1302 olika motiv uppritade.
Title2
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.