Chat with us, powered by LiveChat
  • Fri frakt över 1000:-
  • Betala enkelt med Klarna
  • 12 mån. öppet köp.

 

Historia

 

Frösö Handtryck är ett namn som bär med sig en rik arv av svensk textiltradition. Allt började med visionären Enar Ström, och idag är Frösö Handtryck fortfarande en vital del av Sveriges textilhistoria.

År 1946 träder Enar Ström in i textilvärlden med beslutsamhet och en kreativ gnista. En ung man från Sundsvall, med bakgrund som dekoratör på Stockholmsmagasinet, grundar sitt eget företag, Firma Enar Ström, i Östersund. Kort därefter anställer han Evert Lindahl, en reklamtecknare och dekoratör som nyligen återvänt till hembygden från Stockholm. Detta partnerskap skulle sätta scenen för företaget Frösö Handtryck och forma dess framtid.

 

Enar Ström
Sundsvallssonen Enar Ström kommer till Östersund i 18 ­årsåldern och arbetar som dekoratör på Stockholmsmagasinet innan han 1946 grundar firma Enar Ström. Man tillverkar reklamtryck, vimplar, scarves och broderade tygmärken. Enar Ström älskar fjällen och är aktiv inom Östersunds scoutkår och scouternas Jämtlandsdistrikt.

Evert Lindahl
Evert Lindahl flyttar tillbaka till Jämtland efter ett år i Stockholm och anställs av Enar Ström som reklamtecknare & dekoratör. Evert föddes i Sikås och växte upp i Munkflohögen där han efter folkskolan tog en Hermodskurs i reklamteckning. Evert är en känd revyprofil i hembyn och mycket intresserad av musik, teater och litteratur.

 

Title2

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

 

 

Tidigt i företagets historia såg Enar Ström potentialen i den växande turistnäringen under 1930- och 1940-talen, särskilt efter att lagstadgad semester införts. Turister ville ta med sig minnen från sina resor i form av souvenirer. Detta var en öppning för textiltryckare att specialisera sig på sina produkter. Enar och hans team började producera reklamtryck, vimplar och broderade tygmärken för att möta detta behov. De utvecklade även en serie dukar och scarfar med geografiska motiv från Sveriges olika landskap, som blev kända som Landskapsduken.

Under sin glansperiod tryckte Frösö Handtryck över 10 000 vimplar med över 1000 unika motiv. Deras produkter blev uppskattade över hela landet och exporterades till internationella marknader, inklusive Tyskland och Amerika. Den använda tekniken, känd som filmtryck, imponerade både på kunder och experter. Denna period var en blomstringstid för textiltryck i Sverige, och Frösö Handtryck var i centrum av det.


 "Sagan om Skade och Ull" Enar Ström
Den här snusnäsduken ritade Enar Ström i slutet av 40talet och gav den namnet "Sagan om Skade och Ull". Skade var vinter, skid och jaktgudinnan i nordisk mytologi, hon var skicklig, stark, klok och modig, snabb på skidor och en skarp skytt. Skade och hennes manlige motsvarighet, vinterguden Ull omtalas så tidigt som på 800-talet i en norsk skrift. Säkert avsett att vara ett tryggt och inspirerande sällskap på skidfärden.

Svenska vimplar

Man trycker under några år drygt 10000 vimplar varje vecka

och har 1302 olika motiv uppritade.

 

Title2

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

 

Under de kommande decennierna genomgick Frösö Handtryck förändringar i ägande och plats. Trots ekonomiska utmaningar och ägarbyten anpassade sig företaget till marknadens behov. Från att ha haft sin bas på Frösön flyttade verksamheten till Krokom under ägandeskapet av Ros-Marie Öhlund. Hon införde ett modernare och mer grafiskt uttryck i företagets produkter.

År 2011 återvände verksamheten till Frösön och flyttade in i moderna lokaler på Frösö Park. Ros-Marie Öhlund drev företaget i ytterligare två år innan det bytte ägare igen. Från 2016 och framåt har Johan Hallström och Tina Stafrén, som tidigare arbetat inom reklam och formgivning, tagit över Frösö Handtryck och fortsatt traditionen med textiltryck i Nälden.

Dessa ägar- och platsförändringar har inte hindrat Frösö Handtrycks framgång. Tvärtom har företaget anpassat sig till moderna trender och fortsätter att producera textiltryck av hög kvalitet, ofta med hjälp av välkända formgivare och designers. En spännande milstolpe var utnämningen till Economusée, vilket visar företagets engagemang för att bevara och föra vidare det traditionella textilhantverket.

Från 2016 fram till idag har Johan Hallström som har en bakrund inom reklam och grafisk form och Tina Stafrén, meriterad fotograf drivit Frösö Handtryck.  Sedan dess har man styrt produktionen från bomullstyger till mer exklusiva linnekvaliteter  och dragit ner på antal produkter. man har även utvecklat e-handeln och ökat andelen sk. löntryck (legotillverkning)och man trycker nu till ett flertal svenska och utländska varumärken. 2019 bestämde man sig för att återigen flytta verksamheten, nu till Näldens Ullspinneris tidigare lokaler i Nälden.

Frösö Handtryck är en del av den rika och fängslande textilhistorien i Sverige. Dess berättelse återspeglar landets förändringar och utveckling över tid samtidigt som den förvaltar traditionen av högkvalitativt textiltryck. Med enastående hantverk, engagemang och passion för textilier, har Frösö Handtryck överlevt och trivts under ett sekel, och ser med spänning fram emot att fortsätta sin resa genom tid och textil i framtiden.